duminică, 25 noiembrie 2007

Chagall, fantastul

“Chagall, între cer şi pă­mânt” – expoziţia retrospectivă organizată de Fundaţia “Pierre Gianadda” din Martigny, Elveţia, vizitată de zeci de mii de iubitori de artă – îşi va închide porţile la 19 noiembrie.
Data vernisajului nu a fost în­tâm­plător aleasă. La 6 iulie 2007 se împli­neau 120 de ani de la naşterea artistului. În Bielorusia de astăzi, la Vitebsk, într-un cartier măr­ginaş locuit de evrei săraci, se năştea Marc Chagall, cel care avea să redimensioneze arta după măsura geniului său. Fundaţia “Pierre Gia­nadda”, din Elveţia, în coope­rare cu prestigioasa Ga­lerie Naţională Tretiakov din Moscova, Rusia, au deschis larg “fereastra” către opera sa inega­labilă, oferind lumii întregi, aflată în pasaj prin Martigny, un univers fantastic, suspendat “între cer şi pământ”. Timp de patru luni, publicul acestei expoziţii a putut descoperi mai multe faţete ale artistului, unele dintre ele puţin cunoscute. Expuse pentru prima oară în 1991 la Expoziţia “Chagall în Rusia”, cele şapte panouri sce­nografice de la Teatrul Evre­iesc din Moscova (lucrate în 1920), restaurate graţie susţine­rii Fun­daţiei “Pierre Gianadda”, au constituit de această dată centrul solar al expoziţiei. E dificil să redai în scris acea senzaţie că ţi-ai pierdut suflul, pe care o ai ca pri­vitor dinaintea magnificelor lucrări, unele de doi-trei metri lăţime şi şase-şapte metri lungime, lucrate în tempera, guaşă şi argilă albă, pe pânză. “Muzica”, “Dansul”, “Teatrul”, “Literatura”, “Amorul pe scenă” sunt nu doar titluri de lucrări, ci teme pe care Chagall le-a explorat neîncetat, alături de altele precum “Pământul natal”, “Cuplul” şi “Zborul”. “Dacă viaţa curge imba­tabil către un sfârşit, noi dorim pe a noastră să o colorăm cu iubire şi speranţă” – spunea artistul.
Iar în centrul vieţii sale, ca şi în inima operei lui, stă Bella Rosenfeld, cea care i-a devenit soţie şi muză şi despre care se spune că ar putea primi oricând titlul de “cea mai pictată soţie de artist din toate timpurile”. Alături de ea, Chagall învaţă “să conjuge” armonia sentimentelor împărtăşite, armonie pe care o regăsim în pânzele sale dedicate cuplului în zbor, precum în “Deasupra oraşului” sau “Pro­menada”.

Citate:

“În Artă, ca şi în Viaţă, totul este posibil, dacă la bază se află Dragostea”

Marc Chagall


“El trăia deschiderea spre o lume liberă, liberă să se mişte şi să se bucure”

Ida Chagall, fiica artistului


În Jurnalul Naţional, din 4 noiembrie 2007

Niciun comentariu: