marți, 4 decembrie 2007

Daruri de ciocolată

Fructe şi ciocolată fină! O asociere delicioasă pentru orice desert şi o adevărată tentaţie pentru toţi cei care au ca hobby prepararea (şi degustarea) dulciurilor. Iar atunci când reţeta este “girată” de un profesionist al acestui segment special al “confiseriei”, primul gând pe care îl ai este să îţi procuri toate ingredientele necesare, să îţi pui şorţul şi să pregăteşti tu însăţi (însuţi) minunatul desert. Un desert cu nume inspirat: “Para frumoasei Elena”, a cărui preparare am aflat-o în ţara în care arta ciocolatei a ajuns la desăvârşire. Nu ştiu dacă “para Elenei” şi “mărul lui Paris” au vreo legendă comună. Ştiu însă că, dacă doriţi să preparaţi acest desert, aveţi nevoie de 400 ml apă, 3 linguri de zahăr, coaja rasă de la o lămâie, o lingură de suc de lămâie, 3 linguri de lichior sau rachiu de pere (se poate folosi şi coniac), 4 pere, o jumătate de chec gata preparat (după reţeta clasică), 150 g ciocolată (minimum 70% cacao), 30 g unt, 150 ml lapte şi două gălbenuşuri. Coaja de lămâie se fierbe în apă, se adaugă zeama de lămâie şi două linguri de zahăr, până se obţine un sirop. Descojiţi perele, tăiaţi-le în două, scoateţi-le uşor căsuţa cu seminţe. Fierbeţi jumătăţile de pară în sirop, până capătă un aspect translucid. Scoateţi-le şi lăsaţi siropul să se răcească, adăugând în el alcoolul. Tăiaţi checul în felii, pe care le însiropaţi. Aşezaţi pe fiecare felie de chec câte o jumătate de pară, cu partea bombată în sus. Sfărâmaţi ciocolata, topiţi-o într-o caserolă la foc mic, adăugaţi-i restul de zahăr, untul şi laptele. Trageţi caserola de pe foc, adăugaţi gălbenuşurile şi amestecaţi. Mai ţineţi pe foc un minut, amestecând, apoi turnaţi ciocolata caldă peste pere şi serviţi imediat. Acest desert se poate servi la fel de bine şi rece.



În Jurnalul de bucătărie (Jurnalul Naţional), 5 decembrie 2007

Niciun comentariu: